Nieuws van de Ontmoetingsconcerten


Eerst het goede nieuws
De Ontmoetingsconcerten hebben het eerste lustrum gehaald. Van 2014 - 2019 hebben we 16 concerten kunnen organiseren en daarmee een kleine tweeduizend muziekliefhebbers een plezier gedaan. Maar niet alleen hen.

Ga maar na….
~ Twee maal boden wij een podium aan jeugdig Ermelo’s talent om hun muzikale kunsten te laten horen.
~ Vier maal waren musici te beluisteren die nationaal en internationaal hun sporen hebben verdiend.
~ Zes maal gaven we Ermelose musici gelegenheid om, samen met een om hen heen verzameld gezelschap van familie en/of vrienden, een muzikale avond te verzorgen.
~ De organisten van de Gereformeerde kerk verzorgden diverse concerten w.o. enkele ludieke. Tijdens deze concerten werd gecollecteerd voor een plaatselijk goed doel.
~ De Klavierübung III van Bach werd na een boeiende toelichting ten gehore gebracht.
~ Tijdens een Harmoniumconcert beschikten we over een authentiek Frans drukwindharmonium en was er een tentoonstelling van harmoniums.
~ Enkele malen trad een kleinkoor of -orkest op, twee maal een groot interkerkelijk projectkoor en -orkest.
~ We werkten mee aan de herdenking 500 jaar Reformatie in Ermelo met koperblazers, orgel en gezang.
~ En tenslotte kunnen we terugzien op een groots en indrukwekkend ‘afscheidsconcert’ met de uitvoering van de Paascantate ‘The Day He Wore My Crown’.
En daar zijn wij best heel trots op en dankbaar voor dat we dit in de afgelopen vijf jaar hebben kunnen realiseren.

Dan het slechte nieuws
Ja, want dat is er ook. Om maar direct met de deur in huis te vallen: we gaan er mee stoppen. En niet omdat we het niet meer leuk vinden (verre van dat), maar omdat de vele, diverse soorten, inspanningen niet opwegen tegen de opkomst van publiek. En dat heeft consequenties voor de inkomsten die op hun beurt niet voldoende waren om de gemiddelde kosten per concert te dekken. Velen van u zullen dit besluit betreuren. Dat doen wij ook, maar alles afwegende was gedurende het afgelopen seizoen al duidelijk dat we naar deze beslissing aan het toegroeien waren.

Niet in mineur
Eindigen we dan in mineur? Zeer zeker niet. We kijken terug op vijf mooie jaren, waarin we heel veel mensen mochten ontmoeten en in de organisatie elkaar steeds meer hebben leren kennen. Dat was een verrijking. En meerdere malen ontvingen we van de uitvoerende musici fijne reacties voor de wijze van organisatie en ontvangst.
En het is goed om ook te bedenken dat Erik-Jan het idee heeft om over een paar jaar weer eens een projectkoort te starten en daar doen we dan heel veel mensen weer een plezier mee.

Dank
We mochten gebruik maken van foto’s van verschillende fotografen, w.o. onze eigen concertfotograaf Menko Wolters. En we zijn blij met de medewerking van het College van Kerkrentmeesters van de GKE, omdat we de kerk om niet mochten gebruiken. We zijn ingenomen met de medewerking van de koster van de Immanuelkerk, waar we altijd weer een beroep konden doen en die er ieder concert voor zorgde dat alles klaar stond. Bedankt Arno.
Maar aan alles komt een eind en dat eind is voor de Ontmoetingsconcerten nu gekomen. Wij wensen u nog veel muzikaal luisterplezier bij andere concerten, waar in ons mooie dorp geen gebrek aan is.

Annemarie Reinsma, Erik-Jan van der Hel, Louis Godschalk en Wiejan van den Akker
 
 

Geplaatst op: 
donderdag, 30 mei, 2019