Reisverslag Albanië

Het is alweer vier weken geleden dat wij zijn teruggekomen uit Albanië; tijd om eens kort te vertellen wat we allemaal hebben gedaan.
Op de eerste dag, de dag dat we aankwamen, zijn we gelijk aan de slag gegaan. We hebben inkopen gedaan voor de voedselbank in Tirana. De voorraad is nu flink aangevuld om verschillende Albanese gezinnen van voedselpakketten te kunnen voorzien.
We zijn naar een tehuis voor gehandicapte kinderen geweest in Bürrel. We hebben daar inkopen gedaan voor het tehuis die de kinderen kunnen gebruiken zoals kleurboeken en potloden. Ook hebben we voedsel gekocht voor het tehuis. We hadden ook veel kleding meegekregen uit Ermelo en die kwamen daar goed terecht.
 
Verder hebben we activiteiten met de kinderen gedaan. De kinderen die daar in het tehuis zitten hebben een lichamelijke of geestelijke beperking en worden veelal verstoten door de eigen familie.
Daarna hebben we verschillende gezinnen een flinke voorraad hout gebracht voor de komende winter. Van één van de gezinnen, een weduwe met drie kleine kinderen, hoorden we dat ze al een aantal dagen geen eten hadden gehad. Daarom zijn we ter plekke naar de winkel gegaan en hebben dit gezin een aantal boodschappen gebracht, zodat ze er een paar weken tegen kunnen. We kochten meel, rijst, melk, houdbare artikelen etc.
We hebben ook het activiteitencentrum van een psychiatrisch ziekenhuis bezocht en activiteiten met de mensen daar gedaan.
Verder zijn we naar Korçe geweest. We hebben daar een Roma gezin bezocht en wisten vooraf al dat we daar de opdracht hadden om een nieuw dak te maken voor hun huis.
Het gezin bestond uit 15 personen, opa/oma, oom/tante, vader /moeder en de kinderen, allemaal woonachtig in een hele kleine ruimte, zonder een fatsoenlijk dak.
We hebben met een aantal werklui gezorgd dat er nieuwe balken op het dak kwamen. In een Albanese bouwmarkt hebben we de benodigde materialen gekocht, zoals dakplaten. Na de inkopen zijn we begonnen met het bouwen van een nieuw dak. Er was ook veel ongedierte in de ruimte, wespennesten, kakkerlakken en veel vliegen, dus hebben we ook middelen gekocht om het ongedierte te kunnen bestrijden. Fred Westerink die dit project voor ons had uitgezocht, regelt nu dat de woonruimte ook nog wordt geïsoleerd en daardoor winterproof is.
 
We hebben erg veel indrukken opgedaan. We beseffen elke dag weer dat wij het enorm goed hebben en dankbaar zijn dat wij in Ermelo wonen. We hebben zelf alle inkopen gedaan met de giften die we van u als gemeente mochten ontvangen. Mede dankzij u hebben we zoveel mensen blij kunnen maken. Nogmaals dank voor uw bijdrage!
 
Naomi en Mirjam van Houten
 
 

Geplaatst op: 
woensdag, 20 november, 2019