Rondom de Immanuelkerk

Zondag 21 juli, 9.30 uur

Martha de drakendoodster, een soort van Xena lijkt ze wel, van de t.v.-serie, de sterk­ste vrouw van de wereld die zich zelfs kan meten met de sterkste man, de halfgod Hercules. Stèrk is ze, onze Marta, meesteres betekent haar naam, gebiedster, bezitster ook. Want het is haar huis waar Jezus vanmorgen op bezoek is, Marta is de 'heer des huizes'.­ Op 21 juli mag ik bij u voorgaan en lezen we Lucas 10:38-42 en 1 Samuel 1:1-20.
Ds. Beatrice Jongkind

Zondag 21 juli, 17.00 uur

Bij de middagdienst in mei bedacht ik dat het wellicht aardig zou zijn met die van juli er een tweeluik van te maken, over twee bekende gelijkenissen in het Lucasevangelie. Toen luisterden we naar ‘de barmhartige Samaritaan’, deze keer wil ik graag die over ‘de verloren zoon’ met u lezen, uit Lucas 15: 11-32. De context – van Lucas, de Romeinen, het beginnende christendom – doet ertoe om zo’n verhaal van Jezus in ónze tijd en omstandigheden te kunnen verstaan. ‘k Ben, op dit moment, zélf ook nog wel benieuwd en nieuwsgierig naar wat we met die verloren zoon aan kunnen… Denkt en doet u mee?
ds. Nelle-Mieke Drop

Rondom de Oude Kerk
Zondag 28 juli om 17.00 uur Zomerzangdienst

In de serie over rust/zomer/recreatie/op reis is nu het thema ‘Pelgrimeren’.
Niet elke reis is een pelgrimage. Als je met vakantie gaat is het doel ontspannen, recreëeren. Als je voor je werk op pad moet, is dat om je werk te doen. Pelgrims gaan op weg naar een heilige plek. Waarom? Om daar God te ontmoeten? Velen weten niet eens goed waarom. Misschien eigenlijk ook wel vooral om te recreëren, letterlijk: herschapen te worden. Loslaten wat achter je lag. Je openstellen voor het nieuwe dat komt. Het gaat vaak niet eens om het bezoeken van de heilige plaats. Pelgrims zeggen vaak: ‘Het doel is de weg.’ Het onderweg zijn zelf is wat je drijft.
Deze houding is leerzaam. Misschien kan die altijd wel helpen als je op reis gaat, ook als het met een duidelijk doel is als ‘werk’, ‘vakantie’, ‘iemand bezoeken’… En zelfs als je thuisblijft: je levensreis gaat ondertussen wel door.
Dit is ook de ervaring van Israël: de tocht door de woestijn – het beloofde land is het doel, maar juist onderweg in de woestijn kom je jezelf, elkaar en ook God tegen!
Op deze zomerse zondagmiddag gaan we samen Pelgrimsliederen zingen. Als inspiratie voor elke reis die we maken.
Henk Jansen