Open Kerk

Het hele jaar door is er elke dinsdagmorgen van 10.00 - 12.00 uur de mogelijkheid om in de Open Kerk op verhaal te komen. Er zijn gastvrouwen en gastheren aanwezig om de gasten te ontvangen met een kopje koffie of thee.
In de kerkzaal is er gelegenheid om te luisteren naar orgelspel en zang. Of gewoon even over het liturgisch centrum te lopen en de ruimte in je op te nemen. Even op adem komen.
Geregelde bezoekers ontmoeten elkaar, maar ook veel inwoners uit Ermelo en wijde omgeving lopen zo af en toe even binnen. Ook veel vakantiegangers weten de weg te vinden. De Open Kerk in de Immanuelkerk biedt op deze manier een warme plek. Geen "Kerk naar Binnen" maar "Kerk naar Buiten". Midden in de wereld!
De Open Kerk is onderdeel van het Evangelisatieteam.
 
GESCHIEDENIS van de OPEN KERK
 
Eind 1995 wordt er in het evangelisatieteam al gesproken van een 'inloopmorgen'. Hoe en waar en wanneer is dan nog een vraag, maar de eerste gesprekken zijn er dan toch. Het duurt dan nog anderhalf jaar voordat uiteindelijk de OPEN KERK van de grond is. Men wil geen half werk leveren en er zullen veel vrijwilligers aan mee moeten doen wil het een geslaagd project zijn. In eerste instantie is het is dan de bedoeling om tijdens de zomer, op een door-de-weekse dag de kerk open te zetten en mensen uit te nodigen voor een kopje koffie en onderlinge ontmoeting.
"Er kan eventueel nog informatie gegeven worden over het interieur van de kerk, het orgel en de antependia. Maar dan moeten we er eerst wel iets meer van weten om dat te kunnen vertellen", aldus de notulen.
Op 13 mei 1997 gaat de OPEN KERK van start. Eerst alleen in de zomer. Vanaf januari 2001 is besloten om het hele jaar op dinsdagmorgen OPEN KERK te hebben. De vrijwilligers hopen dan ook dat hun inzet voor de gasten een aangename onderbreking van de dag c.q. vakantie betekent. Het is ook een prettige manier om mensen op deze manier te ontmoeten. Soms met een lach en een traan, ook in de kerk is ruimte voor het verhaal achter de mensen.
 
Sommige vakantiegasten komen ieder jaar weer terug en verwachten dat de gastvrouwen hun verhaal nog kennen. Dat is wel eens moeilijk, want zij zijn niet de enigen die de Open Kerk bezoeken. Ook komt er wel eens een hele groep koffiedrinken en de kerk bekijken. Dat is dan even improviseren, maar dat is in een oogwenk geregeld. De koffie en thee worden gratis aangeboden. Wel kunnen de gasten een bijdrage deponeren in een actiebus.
 
In 2019 is ons spaardoel: de Nederlandse Patiënten Vereniging (NPV) afd. Ermelo.
Deze vereniging zet zich in voor vrijwillige hulp aan o.a. kwetsbare ouderen in onze eigen omgeving zoals bijvoorbeeld: vervoer en begeleiding bij bezoek aan huisarts of ziekenhuis; mantelzorgers ontlasten; boodschappen doen en eenzame mensen bezoeken.
Om de voortgang van dit werk te waarborgen zijn we aangewezen op vrijwillige bijdragen. Voor dat doel staan de bussen het komende jaar op de tafels in de Open Kerk. U bent elke dinsdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur van harte welkom in de Immanuelkerk.
 
  
Contactpersonen
   Carl Klein tel. 56 08 85
   Lucretia Kroon tel. 55 78 74
   Jannie de Ridder tel. 55 81 98
   Jannie de Vries tel. 55 40 87

-- terug --